Jungmann Carstensen Suite

bilder av Henrik CarstensenVår juniorsuite ”Jungmann Carstensen” – som ligger i Carstensens gate 3 – er oppkalt etter Henrik Carstensen (1753-1835), jernverkseier, kjøpmann, eidsvollsmann og reder fra Risør.

Han vokste opp i en velstående familie, men dro tidlig til sjøs som jungmann på en Lyngør-skute.  Han steg raskt i gradene: koffardikaptein i en alder av 22, fører av eget skip fem år senere. I 1788 slo han seg ned i Risør, der han etablerte seg som kjøpmann. Etter hvert anla han et skipsverft, skipet ut trelast til England og Holland, drev kornhandel på Danmark og Østersjøen, og gjorde store penger i Ostindiafarten.  Han kjøpte et nedslitt Egelands jernverk og utviklet det til en god forretning, drev flere sagbruk, møller, brennevinsbrenneri og tobakksspinneri – og endte opp som Sørlandets rikeste mann. Han donerte en stor sum penger til opprettelsen av universitetet i Christiania i 1811, og ble valgt som Risørs representant til riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.

”Jungmann Carstensen” ligger i første etasje i Carstensens gate 3, rett rundt hjørnet for vår resepsjon i Storgata 5 og med kort gangavstand til indre havn og hele sentrumsbebyggelsen. Huset ble oppført etter bybrannen i 1861, og vår juniorsuite er innredet i en del av huset som opprinnelig ble brukt som stall.

Suiten er på ca. 30 kvm og består av en dobbeltseng på 160×200 cm, et kjøkkenhjørne med koketopp, mikrobølgeovn, kjøleskap og oppvaskmaskin, samt en sofa med slagbord. Suiten har flatskjerm-TV og trådløst internett. Badet ble – som resten av suiten – totalrenovert i 2011, og er utstyrt med badekar m/dusjgarnityr. Adgang til en liten overdekket uteplass i husets inngangsparti.

Eksteriør av Jungmann Carstensen-suite