Om Det Lille Hotel

Rederne..

Det hele startet som en hobby for tannlegeparet Barbro Printzell og Oddvar Halvorsen . Deres lidenskap for Risørs rike sjøfartshistorie, gamle trehus, antikviteter og innredning dannet i sin tid utgangspunktet for skapelsen av SjømannsSuitene – Det Lille Hotel.

Tannleger med felles interesser

I ungdomsårene reiste Oddvar fra sitt barndoms Risør til Gøteborg for å studere til tannlege.  Blandt sine medstudenter fant han sin tilkomne Barbro som viste seg å dele Oddvars store interesse for historie og antikviteter.  Etter fullførte studier ville jenta til og med bli med Oddvar hjem til Risør! Resten er historie..

Det viste seg snart at de unge tannlegene ikke nøyde seg med å tette hull i risørfolks tenner. Også tetting og restaurering av gamle verneverdige Risør-hus ble snart en lidenskap.  Først et gammelt hus fra 1863, som de selv flyttet inn i. Deretter et hus like i nærheten, der de den dag i dag har sitt felles tannlegekontor, og så enda et..

Først én suite, så et par til..

Den første  ”Sjømannssuiten” stod klar for gjester i 1993, med innredning basert på Oddvars maritime samling.  På grunn av den lave kapasiteten ble overnattingsmuligheten i begynnelsen presentert som ”Norges minste hotell”. I dag kan gjestene velge mellom tretten ulike suiter med til sammen 51 sengeplasser, samt to utmerkede møtelokaler. Det største for opptil 28 deltakere. I tillegg formidler hotellet en rekke kvalitetssikrede private boenheter gjennom sommersesongen.

Suitene ligger hovedsakelig i to klynger, 8 av dem ligger midt i Risør sentrum, mens det er 4 suiter i ”Vatikanet” som ligger ved sjøen, like utenfor Risørs bykjerne.

Blant utvalget av suiter kan man blant annet gjeste N.A.L.-suiten som er kjent for sine gjenstander fra Den Norske Amerikalinjen, eller man kan ta inn på Seilskutesuiten der det er flotte  gamle skutemalerier og fotografier. I Kapteinsuiten er elegant innredet; en kaptein verdig,  Matrossuiten har et mer rustikt preg osv.

Suitene ligger i et restaurert historisk bymiljø med særegen og romantisk atmosfære. Hver enkelt suite er innredet med gamle møbler og antikviteter, og har hver sin individuelle karakter etter hvilken maritime samling den huser. Samlingene har også vært avgjørende for hvilke navn de ulike suitene har fått.

I konseptet er det lagt vekt på å integrere gjestene i Risørs autentiske bomiljø. Barbro og Oddvar har reist mye, og under oppholdene vil de selv helst være en del av et ekte og levende bomiljø. Dette har de bevisst forsøkt å få til ved å plassere suitene blant Risørs fastboende, og med Risørs daglige aktiviteter like ved.

Det legges stor vekt på høy standard og komfort. Samtlige suiter er utstyrt med et velutstyrte kjøkken, spiseplass, senger med Dux-madrasser, et lite bibliotek, musikkanlegg, Hødnebø-møbler, bredbånd og uteplass.

Norsk Kulturav og Olavsrosa

I 2002 kom det fredede bygget ”Vatikanet” ut for salg, og det historieinteresserte paret klarte ikke å la det de opplevde som en unik mulighet gå fra seg. – Huset ble opprinnelig bygget som sommersted for en av Risørs rikeste menn i 1750.  Navnet ”Vatikanet” fikk huset på folkemunne rundt 1900  fordi eieren var stolt som en pave, og fremdeles henger navnet ved. Huset var fredet, så restaureringen ble gjort i nært samarbeid med Fylkets kulturvernetat og Riksantikvaren.Det Lille Hotel  er i dag stolt bærer av  Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke ”Olavsrosa”.  barbro og Oddvar er også blitt tildelt Risør kommunes Vernepris, og Aust Agder fylkes bygningsvernpris.