Ti forslag til en rundtur i Risør

Skoleferien er for lengst over, nesten alle badegjestene har vendt hjem og det heftigste festivalståket har roet seg. Det er nå du kan føle hvordan det er å tre inn blant ”Den hvite bys” innpå 7000 innbyggere. Sånn på ordentlig.

Slik beskriver Sørlandets egen dikter Gabriel Scott den rolige sørlandsstemning:

”Naar jeg tenker tilbake paa denne egn mindes jeg det som et sted, hvor tiden likesom altid stod stille.

Der var noget forglemt, bortgjemt ved landskapet ­det var som det laa slik til, at tidshjulet ikke kunde faa rigtig tak paa det. Hva der end skedde rundt om paa jorden, saa kom det aldrig til at angaa stedet her. Det laa og svinget rundt for sig selv i sin egen evje. Det ligger slik og svinger endnu.” (Gabriel Scott: ”Det spøker. Historier fra det gamle prestegaardskjøkken” (Aschehoug 1911))

1. Fornemme tidens ro på havna og torvet, i Kragsgate, på Solsiden og deromkring

Start gjerne en rundtur her. Når du en gang i høst selv kommer ned til Risørs en gang så travle hjerte, og lar blikket vandre over patrisiergårdene, vannspeilet, det søvnige torv der en enslig krabbefisker og en like­så enslig loddselger er de eneste på tilbuds­sida, lar det vandre videre mot de halvstille handlegater der det rusler en og annen kunde, opplever du allerede at tidens hjul står stille.

Tradisjonsrike Risør har fortsatt sin gamle vekter i John Thomas Axelsen. Hver onsdag klokka 20 starter han byvandringene fra torvet nede ved havna, men en kan også bestille egen guidet tur. Vekterens ord ”Husk det, min venn. Risør er ikke en by, det er en hvit katedral.”, forteller vel det meste om Axelsens kjærlighet til hjembyen.

2. Bo på SjømannsSuitene

Sjømannssuitene-Det lille Hotel er et utradisjonelt leilighetshotell spredt rundt i gamle tradisjonelle Risørhus. Her bor du i romslige suiter til 2-5 personer fylt av maritime antikviteter, tidløs sørlandsatmosfære og moderne komfort. Kanskje ønsker noen til og med å benytte konferansefasilitetene for opptil 16 personer til å lade jobb-batte­riene. Det er jo først når du spiser, sover og lever en stakket stund i en bolig du opplever byen som var du en innfødt.

3. Driste seg til et duggfriskt frokostbad på Kastellet

Bade kan man gjøre året rundt, og i likhet med Kragerø har Risør sitt eget festningsbad. Kastellet er et kanonbatteri fra Napoleonskrigene i bydelen Tangen. Her kan man bade i glassklart havvann mellom klokka 6 og 23. Det er tross alt hyggelig for beboerne vegg i vegg med batteriet å få sin søte nattesøvn.

 

4. Kjøpe frokostbrød hos baker Stavelin på hjørnet

I dette huset, Krags gate 9, som ble oppført like etter den store bybrannen i 1861, er det lange bakertradisjoner. Svenske Gustav Eklund kjøpte det tidligere Aktiebakeriet rundt  1.verdenskrig. I 1929 tok Johan Albert Stavelin over.

Fortsatt er det Stavelins etterfølgere som driver bakeriutsalg og konditori her. Alt klokka 8 om morgenen dukker de første kundene av de sagnomsuste rykende ferske, grove frokostbrød opp. Kanskje er det til og med plass til alle myke småkakers mor, en Mazarin?

 

5. Titte inn i smårutede butikkvinduer, småhandle litt, samt oppleve Fiskemottaket

Risør er ikke stedet med de store kjøpesentra. Derimot har byen en rik flora av bittesmå og litt større butikker for deg som ønsker å titte på sko, hatter, smykker og klær. Kuriosa fra en forgangen tid fins i opptil flere brukt- og antikvitetsbutikker. Muligheten er der også til å kjøpe bindsterke saker hos bokhandlerne. Naturligvis har også Risørbaserte Hødnebø sin butikk i Strandgata ved byens havnefront.
Småbyens absolutte sentrum er havna, og på Holmen der byens eldste skanse alt lå rundt 1660, ligger Risørs fiskemottak. Intet hvilket som helst fiskemottak, for her residerer Yngvar Aanonsen, et bebrillet og beskjegget muntrasjonsråd av Guds nåde. Fiskedisk og fiskekum med ekte sørlandsøsters, de lekreste sjøtungefileter og den herligste breiflabbfilet er en like så gild attraksjon som den alltid så blide Herr Aanonsen. Så kan det hende at du begynner å leite etter skansen, men hvor ble den av? Da skipsverftets nye eier i 1970 ønsket å bygge ny verksted­hall, gikk skansen fløyten. Akk, Akk.

6. Besøke Risør Akvarium

Her kan du se først og fremst Skagerraks fisker og skalldyr, men også mer eksotiske innslag som amerikansk hummer og piraia hver lørdag og søndag i høst. Artig er det også å få med seg foringen av fiskene klokka 14. Koket i en seistim ute på sjøen forundrer ikke når du med selvsyn gjennom glassveggen ser hvor lynraskt og glupsk seien forsyner seg av rekene. Steinbiten derimot fremstår som en uhyre bedagelig kar som hver gang er like forundret over manglende suksess på kummens bunn inntil han innser at skal det bli mat må hodet helt opp i vannskorpa.

7. Flanere på Tangen

Flanere, slentre omkring er en kunst som er i ferd med å gå tapt. Nettopp i bydelen Tangen, med sine mange små sjømannshus fra 1700 og den tid med de mest blomstrende små hager, trange gatestubber og smau, slyngede gateløp, gamle vannposter og knatter i blant kan denne bilfrie aktivitet gjerne bedrives, med eller uten hatt og frakk.

 

8. Spasere i Urheia

Byens gamle vannverk ble anlagt her i 1879 rett opp for Den Hellige Ånds kirke og Bakken, barnebokforfatteren Dikken Zwilgmeiers barndomshjem.

Alt rundt århundreskiftet var dette et populært friluftsområde, og i de seinere år har Risør kommune gjort adskillig for å ruste opp turveier, stier og benker.

Her fins også tyske festningsanlegg fra siste krig og sjømerket Risørflekken eller Bleket fra 1600­tallet. I løpet av en hyggelig time på gode spasersko er du tilbake til utgangspunktet igjen. De sprekeste av oss jogger vel kanskje runden?

 

9. Gå i Den Hellige Ånds Kirke

Risørs barokk-kirke ble bygd i Det Herrens År 1647 da byens innbyggere fant veien til Søndeled kirke for tung og besværlig. Alterbildet med motiv fra den hellige nattverd høver en kirke i en sjøfartsby. I følge tradisjonen skulle det vært bestemt for en kirke i Riga, men skipet for­liste ved Risør eller Lyngør. Kildene er usi­kre på dette punkt. Seinere kjøpte kjøp­mann Isach Lauritzen Falch det og skjen­ket bildet i 1667 til kirken. Annenhver søn­dag er det gudstjeneste her, den 16.og 30. september for eksempel. En oppbyggelig stund i et rikt barokkinteriør fra 1600- og 1700-tallet kan vel anbefales.

 

10. Ta tilbakeveien innom Acanthus

Etter påfyll av det man har av såvel ånde­lige som kjødelige batterier kan det hele avsluttes ved å stikke innom søndagsåpne Acanthus keramikk-, design- og kafehus 500 meter fra E-18 på vei tilbake til Telemark.

TEKST: MADS ENDRESEN / Telemarksavisa